Houtskool

Informatie

Met houtskool het witte papier donker maken. Er ontstaat een grijze mist in verschillende nuances – met de volle hand maak je het papier grijs en eerst egaal zodat er een mooi donker vlak is om in te gaan werken. Je maakt een lichte plek in deze duisternis en meteen ervaar je dit als licht. Dan gaat de duisternis opleven en bewegen en er kan je een ‘licht op gaan‘. Het zoeken en tasten tussen deze spanning kost wel eens moeite. Het is een hele uitdaging om vanuit het veilige midden naar die uitersten te gaan. Je gebruikt je handen en vingers, soms een kneedgum, om deze uitersten te laten spreken. Je wordt warm en je kan ervaren dat je fysiek aan het werk bent. Je kunt je geestelijk gesterkt voelen als je je op deze wijze met licht en duisternis uiteenzet.

Regelmatig geef ik graag een workshop met houtskool in het atelier. Dit kan natuurlijk ook op een andere locatie of met een eigen groep op afspraak.

Houtskool workshop Thema : Michaël


Het Michaëls feest , elk jaar kunnen we beleven dat in de herfst de aarde inademt: het leven wordt geconcentreerd in zaden en wortels,het licht en de warmte van de zon worden minder, iedereen die meeleeft met de seizoenen weet dat niet alleen in de natuur maar ook in de eigen ziel deze ademende beweging meebeleefd wordt.

De 4 seizoenen hebben elk een andere stemming en een andere Aartsengel – ze brengen andere uitdagingen mee. Het Michaëls feest vieren we op 29 september in deze periode van het jaar oogsten we wat we in de zomer aan kracht en inspiratie ontvingen.

Michaël vocht in de hemel zijn strijd met de draak en verdreef die tegenkrachten naar de aarde. Vanaf dat moment heeft de mensheid als geheel èn ieder mens met deze tegenstandsmachten ,met deze draken te maken.

We gaan aan de slag met de draak in ons, of met het zwaard van de Artsengel Michaël . De ridder St.Joris is het aardse beeld van Michaël.

Houtskool is een mooie manier om de licht en duisternis krachten in onszelf aan te spreken( de moed kracht ) en al werkende tot een beeld te komen dat sterkt om het najaar in te gaan.

 

Datum

Nader te bepalen

Tijden

10.00 uur tot 17.00 uur

Kosten

60 euro inclusiefmateriaal koffie en thee en soep

Lokatie

Dorpsstraat 200, 2721AR Zoetermeer

Inschrijven

Door overmaking van het totaalbedrag op bankrekening NL97TRIO 0254851630 t.n.v. B. Beck (Zoetermeer)